Руската преса: Европа все още се надява да бъде реанимиран „Южен поток“

София изгуби вече близо 50 милиона долара и ще изгуби десеторно повече, ако проектът не бъде осъществен, пише „Московский комсомолец“.

Европа все още се надява да бъде реанимиран „Южен поток“ – проектът за нов газопровод от Русия към Стария свят, пише вестник „Московский комсомолец“ във вторник.

Българският премиер Бойко Борисов се обяви за изграждане на тръбата въпреки пречките от страна на ЕС и решението на руския концерн „Газпром“ да се откаже от строежа на газовата магистрала, твърди изданието, цитирано от БТА.

София, превърната от Брюксел в основен препъникамък, изгуби вече близо 50 милиона долара и ще изгуби десеторно повече, ако проектът не бъде осъществен, пише вестникът.

Според цитирани от изданието експерти мнението на София може да бъде подкрепено и от други страни, през чиято територия трябваше да мине „Южен поток“ – Австрия, Сърбия, Унгария, Италия и дори Германия. Всички те имат нужда от руски газ, а вариантите, предлагани от Брюксел, едва ли ще задоволят потребностите им, се казва в статията.

Европейците търсят начини да върнат всичко на място, пише „Московский комсомолец“ и припомня, че утре новият заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за за енергийния съюз, Марош Шефчович смята да посети Русия.

Вестникът се пита какво може да предложи Шефчович на Русия с оглед „енергийната криза в Украйна, потенциалната заплаха Киев да краде руския газ за износ и възможния глад за горива в Европа“.
„Ако от гледна точка на европейската юрисдикция е невъзможно строежът на „Южен поток“ да бъде подновен, Брюксел трябва да преразгледа законите си. Ако ЕС все така държи на собствената си интерпретация, ще се наложи да търси алтернативни източници на горива“, заключава руският всекидневник.

Отказът на Русия от „Южен поток“ е смятан главно за политическо решение, насочено срещу ЕС – част от играта на санкции между Русия и Запада. В основата му обаче са залегнали икономически причини, се казва в анализ на „Независимая газета“.

Енергийната сигурност на ЕС идва от диверсификацията на доставките и европейците нямат интерес да се увеличи делът на руския газ в техния внос. Нещо повече, търсенето на газовия пазар в ЕС намалява (неотдавна спадна на 450 милиарда кубика) и скоро не се очаква да бъде възстановено. Съответно би било нелогично Русия да похарчи 35 милиарда долара за „Южен поток“ – прекалено е скъпо.

В същото време „Газпром“ има други инвестиционни приоритети: разширяване на добива, проекти за разработване на находища и втечняване на газ, строежът на газопровода „Силата на Сибир“, който се очаква да струва 55-65 милиарда долара, обяснява всекидневникът.

„Южен поток“ вече изигра своята роля – да забави или дори да блокира осъществяването на конкурентни проекти, най-вече на тръбопровода „Набуко“. От 2007 г. в „Южен поток“ бяха инвестирани 4,6 милиарда долара и в крайна сметка той постигна основната цел – главният му противник „Набуко“ с проектна мощност 31 милиарда кубика е мъртъв

А газът от Юг, алтернативен на руския, ще стигне до европейските пазари едва към 2019-2020 г., след като през Гърция бъдат прекарани в Италия Трансанатолийският и Трансадриатическият газопровод, добавя „Независимая газета“./ Btv