Руската онлайн-услуга „Ало“ ще замени Skype, Viber и WhatsApp

Руските мобилни оператори обединиха усилията си срещу огромната популярност на чуждите месинджъри, към които отива целия гласови трафик и текстови съобщения. Това е и причината мобилните оператори да се превръщат в обикновени интернет-провайдъри от ниско ниво, пише kaldata.com

Руските мобилни оператори проправят нов закон за въвеждане на лицензиране на месинджърите. Известно е, че единствено Skype изпълнява исканията на Федералната Служба за Безопасност, а останалите месинджъри надеждно шифрират трафика и не поддържат СОРМ (системата от технически средства за осигуряване функциите на оперативно-следствените мероприятия). В подобна бъдеща ситуация, те няма да получат лиценз и ще бъдат блокирани.

Ако месинджърите наистина бъдат блокирани в Русия, то ще стане възможно създаването на ефикасна руска VoIP система, поддържаща и новите руски процесори. Именно такава платформа с интересното име „Ало“ подготвя корпоративния център Ростелеком.

Новата система трябва да е съвместима със смартфоните и таблетите, работещи с iOS 8 и по-висока, както и с Android 4 и по-висока.

Засега се планира това да бъде платена услуга и идеята е, че компанията няма да конкурира чуждите безплатни месинджъри. Проектът „Ало“ трябва да стартира през месец юни тази година в 16-те по-големи градове в Русия.