Руската Дума окачестви оставката на премиера на Украйна като мъжествена постъпка

Страсбург, 28 януари . Оставката на Николай Азаров от поста премиер на Украйна е гражданска и мъжествена постъпка. Това заяви във вторник пред журналисти председателят на комитета на Държавната Дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Слуцки, който се намира в Страсбург в състава на руската делегация в ПАСЕ, пише ИТАР-ТАСС.

„Азаров дълги години работи за ръста на националната икономика на Украйна, за благосъстоянието на украинския народ. И това, че сега той се реши на такава крачка заради мирното регулиране на ситуацията в Украйна, за да укроти погромите, този страшен пожар на Майдана – е, безспорно, постъпка, заслужаваща уважение”, – подчерта Слуцки.

Ръководителят на комитета допълни, че руските депутати поддържат тесен контакт с представителите на всички фракции на Върховната Рада, с изключение на „Свобода”. „Ще осигурим поддръжка в сътрудничество с парламента на Украйна по значимите инфраструктурни проекти, които бяха стартирани от президентите на двете държави в Москва в края на декември 2013 г. Ще съдействаме за развитието на всякакви знакови инициативи в областта на руско-украинското сътрудничество в сферите на икономиката, науката, културата, образованието”, – увери Слуцки.

По-рано във вторник, 28 януари, премиер-министърът на Украйна Николай Азаров подаде оставка, като мотивира решението си с цел „да създаде допълнителни възможности за обществено-политически компромис и мирно регулиране на конфликта”.

Оставката на премиера бе дадена на фона на протестите на политическата опозиция, съпровождащи се с конфликти с полицията. Уличните протести продължават от ноември 2013 г..