Руската армия използвала специални високоскоростни интернет връзки в Сирия

По време на антитерористичната си операция в Сирия руските въоръжени сили са изпробвали високоскоростна интернет връзка и средства за комуникация от последно поколение. Информацията предаде представителят на руската Обединената приборостроителна корпорация (ОПК, част от държавната корпорация „Ростех“), който е разработил технологията.

„В Сирия бе изпробвана нова наземна техника за свързване в условията на реална военна операция. Използвани са били тактическите комплекси Р-169 и П-380К. Това са цифрови средства, които използват технологии за връзка от последно поколение“, разказва представителят на ОПК пред ТАСС.

Той обясни, че комплексите позволяват на различните подразделения да работят в общо информационно поле и да използват високоскоростен интернет за военни цели.

По думите на представителя на ОПК отзивите са положителни: „Системите бяха признати за надеждни и ефективни, съответстващи на нуждите на съвременната армия“.

Операцията на руските военни в Сирия започна на 30 септември 2015 г. по молба на сирийския президент Башар Асад. През март тази година руският държавен глава Владимир Путин заяви, че целите на руските войски са „цялостно изпълнени“. Основната част от руската авиация бе изведена от Сирия. Все пак руското министерство на отбраната заяви, че ще продължи да нанася удари по обекти на терористите.