Руската армия заменя със собствена техника 800 вида въоръжение от НАТО, Евросоюза и Украйна

Министерството на отбраната на Русия ще продължи работата си по замяната на вносните компоненти за руско оръжие и военна техника, които идват от Украна, НАТО и ЕС. Това казва Юрий Борисов, заметник-министър на отбраната, отговарящ за покупките на въоръжение в доклада си до Владимир Путин по време на Единния ден за прием на военна продукция, предаде fbr.bg.

По думите му до 2025 г. е планирана подмяна на 826 вносни образеца от въоръжението и военната техника. „Що се отнася до украинските компоненти, за първата половина на 2015 г. те вече са заменени в 57 от 102 планирани образеца от въоръжението. Това е над 55% от годишния план”, уточнява заместник-министърът.

Относно вносните оръжейни компоненти от НАТО и ЕС, те са подменени в 7 от 127 планирани образеца, докладва Борисов. Заместник-министърът обяснява ниския показател с това, че работата по подмяната им е започнала едва през 2015 г. и е нужно време за разработки, адаптация и провеждане на изпитания. „На следващия Единен ден за прием ще се види обективната картина. Всички графици за вносните подмени са под контрол, а за по-проблемните насоки е създаден резервен запас”, заявява Юрий Борисов.