Руската амфибия „Бурлак“ ще атакува Северния полюс (видео)

Руската амфибия „Бурлак“ ще атакува Северния полюс (видео)

Публикувано от:
Помните ли офроуд амфибията Sherp? Не приличаше на нищо познато, но пък минава навсякъде. Е, сега отново руски гений смята, че може да направи още по-проходимо возило, което ще поеме на трансарктическа експедиция до Северния полюс и обратно. Името „Бурлак“ идва от нарицателното за наемни работници в Русия, които дърпат лодки между бреговете на големите реки в необятната държава.

„Бурлак“ е дело на родения в Екатеринбург Алексей Макаров. Неговият 6-колесен автомобил-амфибия е разработен на базата на БТР-60. Дължината му е 6,6 метра, широк е 2,9 метра и е висок 3,2 метра, а диаметърът на колелата му е 1,75 м. теглото на машината е около 4 тона.Херметичната конструкция на корпуса и наличието на витло позволяват на машината да се държи над водата и да маневрира между късове лед. Управлението на всъдехода е като при нормалните автомобили. Освен от БТР, руският конструктор е използват част от агрегата на Toyota Land Cruiser, а трансмисията и раздатъчната кутия са дело на Макаров. Гумите (широки 72 см) са специално произведени в Китай.

Burlak има амбициозни планове. Целта му е да стигне до Северния полюс и да се върне обратно. На автомобилната трансарктическа експедиция ще поемат 8 руснаци. Те искат да достигнат полюса автономно, без да получават гориво и хранителни продукти чрез въздушни доставки, като се върнат в началната точка на собствен ход. Планира се експедицията да започне през 2018 г.Това значи, че ще бъдат използвани два (поне) „Бурлак“-а, тъй като във всеки един от тях има четири спални места, кухня с газова печка за приготвяне на храната, мивка и малък душ. Салонът е обшит с изолация, която трябва да пази топлото дълго време.Източник: cars.actualno.com