Русия ще съди авторите на доклада за допинга

Русия ще съди авторите на доклада за допинга

Публикувано от:

Руският спортен министър Виталий Мутко обяви, че докладът на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), с председател канадския юрист проф. Ричард Макларън, е бил фалшифициран и добави, че Русия ще подаде съдебен иск срещу тези, които говорят за държавно финансирана схема за допингиране.
Т.нар. доклад “Макларън” обвини руската държава именно в това – в подкрепяна от правителството схема за допингиране на спортисти и прикриване на положителни проби. Според доклада, спортното министерство “е направлявало, контролирало и ръководело уникален метод за манипулиране на проби на игрите в Сочи, включващ подмяна на шишенца, пренасянето им до място, където те е можело да бъдат отворени, след което са били запечатвани отново с подменени уринни проби”. Споменати са 30 спорта, които са били въвлечени в подмяната на проби, за да бъдат избегнати позитивни тестове. Сред тях са, освен често свързваните с допинг лека атлетика, щанги и плуване, и такива, като ветроходство, таекуондо, тенис на маса, както и параолимпийските дисциплини.
Мутко за първи път излиза с тезата, че докладът на комисията “Макларън” е фашифициран, макар той да доведе до забрана за участие на игрите в Рио на над 100 руски спортисти и на всички параолмпийци.
“Имаме изготвено заключение за този доклад и ще изпратим мнението си в WADA и МОК – заяви Мутко пред “Мач тв”. – Нашите заключения са, че той е фалшифициран. Неговите правни заключения не издържат на критиките. Ще заведем селективни дела до граждански съдилища. Тези, които са писали (доклада), ще бъдат разследвани за криминално престъпление”.
Мутко обвинява още комисията “Макларън” в отказ да предостави на МОК доказателства за нарушение на антидопинговите правила в Русия и твърди, че две страници от доклада са изчезнали.
“Искахме за получим този доклад и не беше лесно това да стане, но все пак го получихме и преведохме – казва Мутко пред агенция ТАСС. – Но от версията, която получихме, липсват две страници, така че сме видели някаква актуализирана версия. Трябва да кажа също така, че не са ни дали и списъка на лицата, замесени във фалшифициране на допингтестове, както се споменава в доклада. Проф. Макларън също така отказа да предостави на МОК всякаква информация и детайлни доказателства за нарушения на антидопинговите правила в руския спорт.”