Руският министър на селското стопанство Александър Ткачов

Руският министър на селското стопанство Александър Ткачов

Русия ще субсидира кредитите на чуждестранни фирми, които изнасят руски храни

Публикувано от:

Руският министър на селското стопанство Александър Ткачов представи плановете на оглавяваното от него ведомство за субсидиране на кредитите, отпускани на компании от чужбина, които внасят в съответните страни храни, произведени в Русия, съобщи ТАСС, цитиран от sinor.bg.

„Сега работим много активно с Руския експортен център, където наистина ще използваме държавна подкрепа – ще субсидираме кредити за купувачи от чужбина”, каза Ткачов. Центърът ще действа като посредник – ще подбира кандидатите, ще оценява финансовото им положение и ще води диалога с тях, уточни той.

По думите му практиката е широко разпространена и в други държави.

Министърът добави, че в рамките на проекта за подпомагане на износа руските производители „ще получават подкрепа по програмите за кредитиране, застраховане, участие в изложби, както и компенсации на логистичните и транспортните им разходи”.

Наскоро руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че продукцията на руския аграрно-промишлен комплекс трябва да отговарят на изискванията на регулаторните органи на страните, където се изнасят. Тогава Медведев отбеляза, че в рамките на един от проектите, отнасящ се до износ на продукция на аграрно-промишления комплекс, руските власти планират създаването на цялостна система за подкрепа и развитие на износа на храни.