Русия ще строи “Южен поток”, ако ЕС има нужда от проекта

Русия ще строи “Южен поток”, ако ЕС има нужда от проекта

Публикувано от:

Русия е готова да построи „Южен поток“, ако ЕС има нужда от проект, който да намали рисковете по транзита на руски газ към общността. Този коментар направи министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев.

„Южен поток“ е начин за гарантиране и намаляване на риска за европейските потребители. Ако европейските потребители имат нужда от намаляване на рисковете, то ние ще построим „Южен поток“. Ако нямат – няма да го строим“, коментира той, цитиран от руското издание „Взгляд“.

Пред представителите на руските медии Улюкаев коментира още, че ако Европа се откаже от проекта, ще трябва да поеме и риска да бъдат нарушени гарантираните доставки.

Министърът беше категоричен и че строителството на нови газопроводи на Изток няма нищо общо със задълженията към Европа. „Става дума за естествена диверсификация и баланс на доставките“, обясни Улюкаев и допълни, че руският газ е достатъчен и за Запада, и за Изтока.

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата Европейска комисия още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

На този етап строителството на проекта е спряно заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на наша територия.

Плановете за реализацията на проекта обаче не спират – вече беше обявено, че в средата на декември ще започне строителството на морската част на газопровода. Русия пък не спира да търси съюзници за сухоземната част и ги намира в лицето на Австрия и Унгария и Италия пише инвестор.бг