Русия ще спре американския проект, както стори това с Хитлер

Ръководителят на синодалния Отдел по взаимоотношенията на Църквата и обществото протойерей Всеволод Чаплин предполага, че доминирането на САЩ в света е към края си, и именно Русия е тази, която може окончателно да го спре.

„Неслучайно често ние с цената на живота си, с цената на много сериозно физическо отслабване на държавата, прекратявахме всички глобални проекти, които не бяха съгласни с нашата съвест, с нашите виждания за историята, и бих казал, с Божията правда. Като наполеоновския и хитлеровия проект. Ще спрем и американския!“, каза свещеникът по време на пресконференцията, организирана от татарстанския електронен вестник „Бизнес Online“.

Според него, този проект „изостава, сякаш няма сила, няма лозунг, зад който би застанало дори и населението на западните страни“.

„И това означава, че ние хората, за които смисълът на живота е напълно противоположен в редица области – от икономиката до културата, днес отново имаме шанс, както през 1941 г., да спрем чрез нашето идейно оръжие настъпващите идейни „колони от танкове“ на тези, които смятат, че вече са подчинили на себе си целия свят“, заяви представителят на Руската Православна Църква.

Той е съгласен с концепцията за Русия като Трети Рим, като отбеляза, че „Русия – това е центърът и, може би, единственият център на света, който има повече основания за това да бъде такъв  от която и да било европейска столица и Съединените Щати“.