Русия ще се заеме с усвояването на Антарктика

Русия възнамерява да укрепи позициите си на Антарктика. Премиерът Дмитрий Медведев утвърди план на мероприятията за осигуряване на дейността на руската антарктическа експедиция до 2017 г.

Правителственият план предвижда провеждане на ежегодни антарктически сухопътни и морски експедиции, за които се планират един милиард рубли. Разбира се, за неговата рентабилност за сега не става дума, но значението на Антарктика за бъдещето си струва днешните инвестиции.

Днес териториални права за районите на Антарктика предявяват почти десет държави, заинтересовани в усвояването на тази територия. Антарктическите води са богати на биоресурси и полезни изкопаеми, в това число и на въглеводородни суровини. В антарктическите ширини се съдържат и огромни запаси с питейна вода, чийто дефицит на планетата в бъдеще ще доведе до това, че тя ще струва по-скъпо от нефта. Но в съответствие с международните норми всяка дейност в региона, свързана с търсенето и добиването на минерални ресурси, с изключение на научната, е забранена.

Възможното разтопяване на ледниците в Антарктика и свързаното с тях покачване на нивото на Световния океан, разрастването на озоновата дупка, повишената активност на Слънцето определят широкия кръг на изследванията, които се провеждат там от различни държави. В Антарктика човешкото влияние върху климата е минимално и затова провеждането на системни наблюдения дава възможност да се получат обективни данни за климатичните промени.

 Руската академия на науките (РАН) разглежда възможността за включване на изследвания на Арктика и Антарктика в програмата си в най-близко време, заяви тези дни президентът на РАН Владимир Фортов. Той отбеляза, че изучаването на Южния полюс и провеждането в екстремни условия на Антарктика на различни изследвания е важно за развитието на науката. А преди месец специалният представител на президента на Русия за Арктика и Антарктика Артур Чилингаров предложи да се създаде полярна комисия към Руската академия на науките. По повод усвояването на Антарктика мненията на руските експерти се разделиха, отбеляза политологът Григорий Трофимчук:

– Става дума за това, доколко са целесъобразни вложенията и усилията в тази посока. Но трябва да се разбере, че това отговаря на геополитическите интереси. Не може да не се присъства в този регион, доколкото там активно увеличават дейността си водещи страни, включително и КНР.

В плановете на руските власти е привеждането в ред на инфраструктурата на антарктическите изследвания, които трябва да съответстват на изискването на времето. Например САЩ неотдавна са монтирали в Южния полюс телескоп на стойност 300 милиона долара. На Русия за сега такива проекти не са й по джоба, но до края на годината тя планира да завърши преоборудването на самолетите L-410, които летят в района на Южния полюс. Тези апарати активно ще се използват в експедициите в Антарктика.

.