Русия ще продаде част от “сирийските“ МиГ-29М/М2 на Сърбия

Изтребителите МиГ-29М/М2, построени за Сирия по договор от 2007, най-вероятно ще бъдат продадени на ВВС на Сърбия, пише вестник «Коммерсантъ». Причината е в това, че договорът за доставка на 12 такива изтребители е подписан през 2007 година, но така и не се реализира поради финансовите проблеми  на Дамаск и липсата на възможност на Русия, да  доставя на сирийците бойна технология, без да се противопоставя на Запада.

Във всеки случай, договорът между двете страни не се нарушава, защото руските власти възнамеряват да предадат на Сирия изтребителите през 2017 година.

Окончателната съдба на частично сглобените изтребители все още не е решена. Част от произведените до сега планери може да се използват при производството на 16 изтребители МиГ-29СМТ за руските ВВС. МО на Русия планира да подпише договор за доставка на тези самолети през март 2014 година.
Други шест МиГ-29М/М2 може да се продадат на сръбските ВВС. Напомняме, че преговорите със Сърбия по този въпрос започнаха през есента на 2013 година, а руската страна дори може да предостави кредит на Сърбия за осъществяването на военната сделка.  За сега обаче,  няма подписан окончателен договор. Москва няма намерение да прекъсва договора със Сирия, разчитайки да достави девет изтребителя през 2016 година, а останалите три – през 2017 година. Постигнатото споразумение с Дамаск, Русия по своя собствена инициатива няма да прекъсне, защото това ще доведе до глоби и санкции.

Източник: РИСИ