Русия ще признае изборите в Новорусия

Русия няма причина за това, да не признае изборите в Донбас, заяви прессекретрят на руския президент Дмитрий Песков.

„Провеждането на изборите – това е решение, прието от ръководството на тези републики. Тези избори ще се състоят”, допълни още прессекретарят.

Коментирайки обръщението на украинския външен министър към Русия с молба да откаже властите в ДНР и ЛНР от провеждане на избори в началото на ноември, Песков заяви, че не бива да се преувеличава влиянието на руското правителство.

„Влиянието на Русия не е безгранично и не бива да се преувеличава. В дадения случай основен фактор е не влиянието на Русия, а решението, което ще приеме ръководството на тези републики и техния народ”, отбеляза още Песков.

Той подчерта също, че както и при изборите в Украйна, Русия ще следи хода на гласуването в Луганска и Донецка народна република.

На 9 октомври външният министър на Украйна Павел Климкин се обърна към руските власти с молба да откажат ръководството на ЛНР и ДНР от провеждането на собствени избори в началото на ноември. Климкин призна, че Киев няма да може да попречи на самопровъзгласилите се републики да проведат гласуването, но призова Русия да не подкрепя тази инициатива и да не признава резултатите от вота. Вместо това украинският министър предложи за одобрение предложението на Киев за засилване на автономията на тези региони.

На 2 ноември в самопровъзгласилите се ЛНР и ДНР ще се проведат парламентарни избори.