Русия ще праща три космически апарата на Луната

Публикувано от:

След 40 години Русия възобновява прекъснатата през 1976 година програма за изследване на Луната, съобщава директорът на Института за космически изследвания при Руската академия на науките акад. Лев Зельоний, по информация на сайта „Деловой квартал” . Институтът планира да изпрати към спътника на Земята три космически апарата.

„Първият етап от нашата лунна програма вече се реализира. Финансира се работата по създаването на космическите апарати „Луна-25”, „Луна-26” и „Луна-27”, – посочи академикът. Първият апарат ще бъде изпратен през 2016 г., вторият – през 2018 г., а третият – през 2019 г.

Програмата на „Луна-25” ще има демонстрационен характер. Главната й мисия ще е да върне на Русия увереността, че тя може да каца на Луната, тъй като не е правила това от 1976 г., посочва Виктор Хартов, генералният директор на научно-производствено обединение „С. А. Лавочкин”, работещо в областта на ракетно-космическата промишленост. На „Луна-26” ще бъде монтиран ретранслатор, а модул „Луна-27”  ще бъде оборудван със сондажна техника с цел търсене на воден лед на Южния полюс на Луната..