Русия ще построи и реконструира десет летища в Арктика

Руското Министерство на отбраната има намерение да построи и реконструира в Арктика десет летища с цел укрепване на руското присъствие в северните ширини, пише „Известия“, цитиран от ТАСС.

„В Арктика Спецстрой на Русия изгражда обекти на военната инфраструктура на шест острова“, цитира изданието думите на представител на министерството. По думите му, през 2016 г. в отдалечените военни гарнизони се планира доставката на над 100 000 тона материални средства за над 150 пункта – острови, фарове, военни части.

Според информацията планирането на доставките се прави с цел да се използва максимално периода на благоприятни метеорологични условия.

Според източника в Министерството на отбраната за осигуряването на строителството в северните райони ще бъдат пренесени над 190 хиляди тона строителни материали и техника. От арктическите райони, според военните, ще се извършва и изнасяне на отпадъците.

Министерството на отбраната на РФ планира да продължи разполагането на подразделения в Арктика до 2020 г. В момента в за военните части и гарнизони в районите на Крайния Север, Сибир и Далечния Изток, се развива инфраструктурата за осигуряване на над 20 000 военнослужещи, техните семейства и цивилните служители, работещи на обекти на Министерството на отбраната.