Русия ще помага на украинските граждани да не се озоват в армията

Срокът за пребиваване на украински граждани на възраст, в която са годни за военна служба, на територията на Русия може да бъде увеличен, заяви руският президент Владимир Путин.

„Много хора вече избягват мобилизацията, идват при нас и да пребивават известно време. И правилно правят, защото тях просто ги тласкат тук, под куршумите, като пушечно месо“, каза Путин.

Той подчерта, че времето за пребиваване на украинските граждани на територията на Русия е определено със закон. Гражданите на съседната страна не могат да пребивават в РФ повече от 30 дни.

„Те се връщат и –хоп! Изпращат ги отново под куршумите. Затова ние вероятно ще променим някои неща. В рамките на закона можем да увеличим срока за пребиваване на определени категории лица, преди всичко на възраст, годна за военна служба“, каза още руският президент.

В момента в Украйна е в разгара на четвърта мобилизация, като киевската хунта планира до края на годината да призове 100 хил. души. Годни за служба в армията са мъже до 60 годишна възраст.

В цяла Украйна хората масово бягат и се крият, за да не се превърнат в част от наказателната операция в Новорусия. Повечето от тези хора търсят убежище в Русия.

Тези, които не могат да се скрият, оказват отчаяна съпротива, подкрепяни от близки и приятели.

В западната част на Украйна мъже от няколко села във Волинска област, събирайки са на малки групи, започнали да спират на входа на селата военни автомобили, разнасящи повиквателни за армията. Те карали военните комисари да ги унищожават.

Във връзка с това са образувани три наказателни производства по обвинение в отказ от изпълняване на заповед за мобилизация, наказанието за което е лишаване от свобода от две до пет години.

За извършване на подобно престъпление обаче, не е заловен нито един от участниците в „акцията“ по унищожаване на призовките.

В същото време в Ивано-Франковска област жени организираха протест срещу мобилизацията. Жителките на с. Черемхов излязоха на протест, когато разбраха, че в селото да пристигнали 30 повиквателни. Протестиращите обявиха, че според тях е редно на война да бъдат изпращани не обикновените украински граждани, а служители на реда, прокуратурата и СБУ.

„Ако нашите мъже изобщо оцелеят в Донбас, те ще се върнат инвалиди, ненужни на държавата, тъй като държавата веднага забравя за военните. В Украйна няма военно положение, а провеждат мобилизация. Това не бива да се случва. Трябва да воюват само квалифицираните военни“, възмутени са жителките на селото.

На 23 януари в източната част на Украйна пред сградата на военната комисия в Беловодск (подконтролна на украинската армия част на Луганск) бе проведен митинг срещу мобилизацията, в който участваха най-вече жени от намиращите се в близост села.

Жените били агресивно настроени срещу военната комисия, която съобщила „радостната новина“ пред населението.

„Нека воюват децата на Порошенко!“. „Защо нашите деца да умират заради интересите на Коломойски?“, скандирали събралите се.

Представителите на военната комисия се опитали да убедят присъстващите, че „мобилизацията“ е необходима за благото на страната и че „за всеки мъж е чест да умре за Родината си“. Това обаче, не било прието с разбиране.

Жителите на с. Кулевча в Одеска област в югоизточната част на Украйна също организираха протест срещу мобилизацията в страната. Те изгониха представителя на военната комисия, изпратен, за да връчи повиквателните, съобщи одеското издание „Таймер“.

На митинга в центъра на селото се събраха повече от петстотин души, скандиращи „Не на войната!“ и „Ние сме за мира!“. На заплахите от представителите на военната комисия, че отказът от мобилизацията е наказуем, участниците в демонстрацията нарекоха провеждащата се в страната мобилизация „незаконна“. Те заявиха, че нито един от 240-те човека, на които били изпратени повиквателни, няма да отиде в армията, а „опитите да бъдат мобилизирани чрез сила ще бъдат осуетени от цялото село“.

В неделя в Кулевча бе проведено общо събрание, участниците в което протестираха срещу мобилизацията пред местните органи на властта.

Общо в цялата Одеска област около една трета от призованите отказаха да участват в наказателната операция в Донбас.

Заместник-военният комисар в региона Валерий Ищенко отбеляза пред депутати от областния съвет, че от началото на годината в органите на реда са постъпили в порядъка на 900 дела за отказали да служат в армията.

По-рано депутати от Върховната рада предложиха да се легализира откупването от мобилизация и участие във войната в Донбас.

Първоначалното предложение бе срещу 2 000 долара всеки желаещ да може да се „откупи“ и да си осигури неучастието във войната, но очевидно след това законодателите са преценили, че това е малко и в момента сумата за откуп се обсъжда.

На свой ред президентът на ДНР Александър Захарченко съобщи, че за последните няколко дни в Новорусия са били убити хиляди украински военни.