Русия ще подаде иск срещу Украйна за неизплащането на дълга до края на януари

Русия ще подаде иск срещу Украйна за неизплащането на дълга до края на януари

Публикувано от:

Министерството на финансите на Русия до края на януари ще подаде иск срещу Украйна заради неизплащането на дълга в размер на три милиарда долара, предаде РИА Новости.

„В края на януари“, заяви финансовият министър Антон Силуанов пред журналисти в отговор на въпроса, кога ще бъде изготвен искът срещу Украйна.

По-късно съветникът на министъра Светлана Никитина уточни, че искът ще бъде подаден до края на януари.

На 18 декември Украйна обяви мораториум на плащанията по руския дълг от 3 млрд. долара. Украинският министерски съвет уточни, че мораториумът засяга и връщането на руските банки на 507 милиона долара по гарантирания от държавата дълг към две украински компании – КБ „Южное” и “Укравтодор”. Министерският съвет на Украйна заяви, че Киев е готов да се съди с Москва заради дълга от 3 млрд. долара.

Съветът на директорите на МВФ призна официалния статут на руския заем за Украйна, но украинската страна не направи никакво предложение, произтичащо от този статут и не осъществи плащането по задълженията си. Ако Украйна не плати дълга си в пълен обем след изтичането на гратисния период Русия ще използва съответните правни механизми, за да постигне връщането на средствата, заявиха от руското министерство на финансите в края на декември.