Русия ще подаде иск срещу Украйна за неизплащането на дълга до края на януари

Министерството на финансите на Русия до края на януари ще подаде иск срещу Украйна заради неизплащането на дълга в размер на три милиарда долара, предаде РИА Новости.

„В края на януари“, заяви финансовият министър Антон Силуанов пред журналисти в отговор на въпроса, кога ще бъде изготвен искът срещу Украйна.

По-късно съветникът на министъра Светлана Никитина уточни, че искът ще бъде подаден до края на януари.

На 18 декември Украйна обяви мораториум на плащанията по руския дълг от 3 млрд. долара. Украинският министерски съвет уточни, че мораториумът засяга и връщането на руските банки на 507 милиона долара по гарантирания от държавата дълг към две украински компании – КБ „Южное” и „Укравтодор“. Министерският съвет на Украйна заяви, че Киев е готов да се съди с Москва заради дълга от 3 млрд. долара.

Съветът на директорите на МВФ призна официалния статут на руския заем за Украйна, но украинската страна не направи никакво предложение, произтичащо от този статут и не осъществи плащането по задълженията си. Ако Украйна не плати дълга си в пълен обем след изтичането на гратисния период Русия ще използва съответните правни механизми, за да постигне връщането на средствата, заявиха от руското министерство на финансите в края на декември.