Русия ще отпусне кредит от 25 млрд.долара на Египет за строителството на АЕЦ  

Русия и Египет постигнаха договореност за строителство на АЕЦ от „Росатом“ при условие за отпускане на кредит от 25 млрд.долара. Очакването е за по-бързо придвижване на административните процедури.

Засега Русия и Египет са съгласували само един от общо четирите документа по търговските договори за строителството на първата атомна електроцентрала в Египет. Този документ обаче може да се нарече основен, тъй като касае непосредственото строителство на енергийни блокове.
Забавянето при подписването на договора за строителството на АЕЦ в Египет е предизвикано от забавянето при отпускането  на кредита, първата част, от която според договореностите трябваше да постъпи в Египет през декември 2016 г. Кредитът е в размер от 25 млрд.долара.

„Във връзка с това експертите трябваше да отидат в Русия и да се договорят за сроковете по траншовете на кредита и условията за погасяването му…
Делегацията успя да постигне успех при разрешаването на всички спорни въпроси“, каза новият председател на управлението за атомни електроцентрали в Египет Хасан Махмуд Хасанейн, който бе в състава на делегацията, постила Москва, съобщава РИА Новости, позовавайки се на египетските медии.
Според него има още три документа: за доставките на ядрено гориво, неговата преработка, а също така и въвеждането на централата в експлоатация и подготовката на кадри, като те се в етап на завършване.

Източник: 3e-news.net