Русия ще отвърне на създаването на системата за ПРО на САЩ

Създаването на система за противоракетна отбрана на САЩ нарушава международните договори за унищожаване на ракети със среден и малък обсег /РСМД/ и СВН-3. Това заяви началникът на руския Генщаб Валерий Грасимов.

 Русия ще отвърне на това с оборудването на армията и флота с ново оръжие, способно да неутрализира потенциала на ПРО, увери Герасимов.

На заседание на колегията на военното ведомство генералът напомни, че само през изминалата година във военно-морската база Рота в Испания на постоянна основа са били разгърнати два американски ескадрени миненосеца от ПРО, а през тази година се очакват още два подобни кораба.

Продължава и строителството на наземни комплекси от ПРО в Румъния и Полша, при което за противоракетите използват пускови установки „изцяло идентични с тези, които се използват за изстрелването на крилати ракети с морско базиране“, каза още началникът на Генщаба. Освен това, САЩ и техните съюзници увеличават елементите от системата за противоракетна отбрана и в Азиатско-тихоокеанския регион.

„По наша оценка, тези действия са нарушение на Договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обхват“, каза Герасимов. В резултат на това, според него, се нарушава стратегическият баланс на силите и стабилността в света, „подкопават се основите на Договора за СВН-3, в който е фиксирана неразделната взаимовръзка между стратегическите настъпателни и отбранителни въоръжения“.

„Ние не можем да останем безучастни към подобни действия на западните страни, и сме принудени да предприемем ответни мерки“, каза още Герасимов, като поясни, че става дума преди всичко за оборудването на руската армия и флот „с перспективни комплекси и системи от въоръжение, позволяващи неутрализирането на потенциала на системите за ПРО на САЩ, както и притежаващи повишени възможности за тяхното преодоляване“.