Русия ще отвърне на разширяването на ПРО на НАТО

Русия ще отвърне на разширяването на ПРО на НАТО

Публикувано от:

Руското министерство на отбраната ще бъде принудено да приеме ответни мерки във връзка с „неограниченото развитие“ на противоракетната отбрана на НАТО, заяви заместник-министърът на отбраната на РФ Анатолий Антонов.

„В ситуацията на неограничено развитие на противоракетната отбрана, притежаваща способността да прехваща руските междуконтинентални балистични ракети, е необходимо, както нееднократно вече сме подчертавали, приемането на ответни мерки“, каза той пред журналисти.

Предстоящите учения на НАТО по ПРО в Атлантическия океан са доказателство за плановете за отработване на прехващане на балистични ракети на РФ, каза още Антонов.

„Учението ще се провежда в североизточната част на Атлантическия океан, което говори за едно – планира се отработване на прехващане на руски балистични ракети. Подобен род маневри не могат да не ни безпокоят“, каза той.

Ученията на НАТО “At Sea Demonstration 2015” ще се проведат под ръководството на САЩ през октомври тази година.

Руският заместник-министър на отбраната заяви още, че паралелно със създаването на  стационарните обекти от „ЕвроПРО“ се увеличава и броят на мобилните корабни системи за прехващане на балистични ракети и се провеждат практически действия за проверка на функционирането им.

„Реализацията на плановете на НАТО за противовъздушна отбрана продължават, въпреки положителния развой на процеса по уреждането на иранската ядрена програма, която бе изтъквана като първопричината за създаването на европейската отбранителна система“, отбеляза още Антонов.