Русия ще отвърне на „най-агресивната стъпка“ на Пентагона и НАТО

Русия ще даде адекватен отговор на разполагането в страните от Източна Европа и Балтика на американски танкове, артилерийски системи и друго тежко въоръжение на САЩ и страните от НАТО. Това заяви координаторът на управлението на генералните инспектори в руското министерство на отбраната генерал Юрий Якубов, цитиран от „Интерфакс“.

„Ако тежката бойна техника на САЩ, съставена от танкове, артилерийски системи и друга бойна техника действително се появи в страните от Източна Европа и Балтика, това ще бъде най-агресивната стъпка на Пентагона и НАТО от времето на Студената война. И на Русия няма да й остане нищо друго, освен да увеличи силите и средствата си в западно стратегическо направление“, заяви Якубов.

По неговите думи, в случай, че в Източна Европа се появят американски танкове и артилерия, министерството на отбраната на първо място ще усили групировката от войски по целия периметър на западната граница на Русия, в това число и новите формирования от танкове, артилерийски и авиационни части.

Ракетната бригада под Калининград ще бъде в ускорени темпове превъоръжена с новите оперативно-тактически ракетни комплекси „Искандер“, общовойсковата групировка в Беларус също ще претърпи значителни промени, добави Якубов.

Той допълни, че Русия окончателно е излязла от Договора за въоръжените сили в Европа (ДОВСЕ), което й дава правото при организирането на ответните мерки да бъде независима към всякакви ограничения за количеството танкове, самолети и артилерийски системи в граничните райони, както е било по-рано.

На 13 юни The New York Times съобщи, че Пентагонът възнамерява да изпрати в страните в Източна Европа и Балтика тежко въоръжение. Става дума конкретно за възможното разполагане на танкове, бойни машини на пехотата и друга тежка военна техника.

Според данни на изданието, САЩ планират да осигурят чрез нея американски военен контингент, разположен в страните-членки на НАТО, които по-рано са били под влиянието на СССР: Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния, България и вероятно Унгария.

Съответният въпрос се обсъжда в момента в управляващите кръгове на САЩ, пише изданието, позовавайки се на свои източници. По техните думи, целта на Пентагона е „сдържане на възможната агресия на Русия в Европа“.

По-рано полските власти потвърдиха, че Варшава води преговори с Вашингтон за разполагането на своя територия на тежко въоръжение. Съответните намерения на Пентагона бяха приветствани също и в Естония и Литва.