Русия ще обяви за издирване спонсорите на украинските военни групировки

Следственият Комитет на Русия може да разшири списъка с обявените за издирване украински чиновници, политици и бизнесмени за сметка на онези граждани, които финансират украинските силови структури в зоната на «антитерористичната операция» в Източна Украйна, съобщи в. «Известия», позовавайки се на съобщения на източник от силови структури.

«Редица бизнесмени не скриват, че не само оказват сериозна материална помощ, но и сами участват в операцията. Освен това, по наши данни, част от тях са свързани с криминалния свят», цитира думите на източника руското издание.

По данни на «Известия» в списъка може да се включат имената на олигарха и главата на Донецка област Сергей Тарута, депутата от Върховната рада и лидер на радикална партия Олег Ляшко, а също киевските бизнесмени братята Александър и Вячеслав Константиновски.

Руското издание напомня, че в края на юни в рамките на разследването на наказателното дело за използване на забранени средства и методи за водене на война в Югоизточна Украйна, образувано от руския Следствен Комитет, по линия на Интерпол бяха обявени за международно издирване министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков и губернаторът на Днепропетровска област Игор Коломойски, който се смята за един от спонсорите на редица формирани украински силови групировки. Както заяви главата на руския СК Александър Бастрикин, в списъка фигурират около 40 имена на военнослужещи, които са осъществявали обстрели на мирни жилищни квартали.