Русия ще може да следи изстрелването на ракети от територията на всяка страна

Предприятията на концерна „РТИ“ са способни да изпълнят поставените от ръководството на страната задачи по създаването до 2018 г. на непрекъснато радарно поле във всички ракетоопасни направления, заяви изпълнителният директор „РТИ“, главният конструктор на Системата за предупреждение при ракетно нападение (СПРН) Сергей Боев.

„Съгласно подписаната от президента програма, до 2018 г. територията на Русия във всички ракетоопасни направления трябва да бъде контролирана от непрекъснато радиолокационно поле. Съдейки по това, с какви темпове върви работата в нашите заводи, в научните центрове и обекти, аз не се съмнявам, че така и ще бъде“, каза Боев в интервю за вестник „Аргументи и факти“, публикувано в сряда.

По думите му, след разпадането на СССР в Русия е имало сериозни пропуски в радиолокационното поле. „Тогава ние бяхме принудени да се откажем от някои обекти, разположени в бившите съветски републики. Например, от станцията в Мукачево в Украйна и в Скрунда в Латвия – последната бе взривена от новите латвийски власти. Неотдавна спря да работи и Габалинската радарна станция в Азербайджан“, припомни Боев.

„На някои от обектите, обаче, ние се връщаме. Сега например, предстои задачата по модернизиране и стартиране на РЛС в Севастопол“, отбеляза той.

Боев съобщи, че най-ракетоопасните направления са северната и северозападната. „Тъй като най-краткият път от американския континент до територията на Русия е през Северния полюс. За тези посоки у нас се „грижат“ РЛС в Печора и Оленегорск. Своите направления „покрива“ информационният „възел“ в Иркутска област. Строят се нови обекти в Орск, Барнаул и Енисейск“, поясни още Боев.

Освен това, добави той, във връзка с факта, че в последно време Иран и Пакистан активно разработват собствени балистични ракети, все по-голямо значение придобива и южното направление, за което отговаря РЛС в Армавир.

Сергей Боев разказа също, че в бъдеще Русия ще може да следи изстрелването на ракети от територията на всяка страна. Строящите се станции превъзхождат по всички характеристики тези от времето на СССР. „Те са много по-модерни, по-икономични и може да се каже, по-интелектуални и по-технологични. Това, в частност, доказва и фактът, че по-рано нашите РЛС са били създавани в продължение на 7-10 години, а сега за около 3“, каза той.

При днешните РЛС „Воронеж“ консумацията на енергия е намаляла с 4-5 пъти. При това тактико-техническите характеристики на съвременните радари са по-добри.