Русия ще извежда от Байконур американски навигационен спътник

Руското правителство е разпоредило да се осигури старт от космодрума в Байконур на американски космически апарат с телекомуникационно предназначение „Интелсат ДиЕлЕл-2”. Предписано е това да стане с ракета-носител „Протон-М” и ускоряващ блок „Бриз-М”, съобщи РИА Новости с позоваване на правителствения сайт.

Предвидено е при извършване на услугата да се привлекат сили и средства от Министерството на отбраната, да се допуснат чуждестранни специалисти до свързани със старта обекти на космодрума Байконур.

В съобщението се отбелязва, че стартът и изготвянето на ракетата-носител „Протон-М” и ускоряващия блок „Бриз” ще се финансира от извънбюджетни средства.

Извършването на тази услуга на САЩ ще укрепи позициите на Русия на световния пазар на космически услуги, ще разшири кооперирането в областта на космическата дейност, съобщават от правителството.

Ракетата-носител е тристепенна от тежък клас, с максимално стартово тегло 702 тона и полезен товар от 22 тона. От нейните 377 старта са успешни 337 (89%). Общата стойност на ракетата и ускоряващия блок през 2011 г. е възлизала на 80 млн. долара. Няма конкуренти по цената на изведен в орбита 1 кг полезен товар.