Русия ще доставя помощ за Сирия, заобикаляйки България

Русия ще използва алтернативни маршрути за доставка на хуманитарна помощ за Сирия след затварянето от страна на България на въздушното й пространство за руски самолети с такъв товар. Това съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос, ще се съгласи ли Москва тези самолети да бъдат проверявани от българските власти.

„МВнР на Русия вече отбеляза, че съществуват алтернативни маршрути за доставка на хуманитарната помощ, които вече се използват“, каза Песков.

Русия ще продължи да доставя в Сирия хуманитарна помощ по алтернативни маршрути, подминавайки въздушното пространство на Гърция и България, заяви пред ТАСС заместник-външният министър Сергей Рябков в кулоарите на оръжейното изложение Russia Arms Expo – 2015 (RAE-2015).

„Разбира се алтернативни пътища ще се намерят“, каза Рябков, отговаряйки на въпрос, как Русия ще доставя помощ на Сирия след затварянето на въздушните коридори на България и Гърция.

Той не уточни през кои страни ще преминават руските самолети с хуманитарна помощ.

„Съжалявам, че под натиск от Вашингтон, а явно и под натиск от Брюксел, където са централите на НАТО и ЕС, някои страни се отклоняват от изпълняването на това, което бих нарекъл техен международен дълг, а именно: предоставяне на въздушни коридори за преминаване на самолети, занимаващи се с решаване на хуманитарни задачи“, подчерта Рябков.

По думите му цялата международна общност е наясно в каква хуманитарна ситуация се намира Сирия, какви страдания и жертви понася сирийският народ. „Да се пречи в тази ситуация на практически действия за подобряването й, проявявайки при това декларативна „загриженост“ на думи, е лицемерие“, заяви още той.

В същото време, както заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ситуацията, Русия доставя военна техника на Сирия в пълното съответствие с международното право и може при необходимост да разгледа въпроса за допълнително съдействие на Дамаск в борбата срещу тероризма. От това „Ние никога не пазили в тайна военно-техническото ни сътрудничество със Сирия, – подчерта тя. – Ние отдавна доставяме на Сирия оръжие и военна техника. Правим това в съответствие със съществуващите договори и в пълното съответствие с международното право“.

„Още веднъж мога да повторя, че ако от наша страна бъдат необходими допълнителни мерки за увеличаване на антитерористичната борба, то безусловно, тези въпроси ще бъдат допълнително разгледани, но изключително на основата на международното право и руското законодателство“, посочи дипломатът.

Захарова също така потвърди, че в Сирия присъстват руски военни специалисти. „Мога да потвърдя и да го повторя, че в Сирия има и руски военни специалисти, които помагат в усвояването на постъпващата техника“, съобщи официалният представител на МВнР на Русия.