Русия ще бъде 100% покрита с противоракетен купол

Руската отбранителна промишленост е предложила на Министерството на отбраната рационален вариант на системата за противоракетна отбрана /ПРО/.

Той ще позволи да се покрие цялата територия на Русия с противоракетен купол, съобщи вицепремиерът Дмитрий Рогозин, цитиран от rambler.ru.

„Междуведомствената работна група по създаването та техническата база на въздушно-космическата отбрана на Русия, която оглавявам от 2012 година, констатира, че нашата промишленост и военна наука са успели да предложат на Министерството на отбраната рационален вариант за оперативно възстановяване на противоракетния щит на страната, включващ наземен и космически ешелон. Така, заедно с разгръщането на Единната космическа система, Русия ще се окаже закрита с противоракетен купол“, заяви той.

Преди това командващият Космическите войски /КВ/ генерал-лейтенант Александър Головко съобщи, че радиолокационната станция /РЛС/ от ново поколение  „Воронеж-ДМ“, разположена в Красноярския край, ще поеме бойно дежурство до края на 2017 година.

Този радар, способен гарантирано да открива балистични и хиперзвукови ракети на далечина до шест хиляди километра, беше инсталиран в края на миналата година.

Оттогава функционирането на тези РЛС се осигурява съвместно от офицери на дежурните смени на Космическите войски и представители на производителите.

След преминаването в режим на бойно дежурство, тази РЛС напълно ще премине на баланса на Космическите войски.

От момента на пробното си изпитание досега, станцията е фиксирала 6 пуска на междуконтинентални балистични ракети в северното направление и североизточната част на Тихия океан.

Източник: dir.bg