Русия усилено усвоява Арктика

Докато светът е зает да следи спорните законопроекти на новия US президент Доналд Тръмп, Русия продължава да засилва военното си присъствие в Арктика с най-голямото темпо след разпадането на СССР през 1991 г., посочва Ройтерс, цитиран от Труд. Освен стратегически, Москва преследва финансови и геополитически цели. Според учените в недрата на най-северния регион има повече залежи на петрол и газ, отколкото в Саудитска Арабия.

русия арктика

Анализатори смятат, че усвояването на Арктика ще даде на Кремъл повече военни възможности, отколкото СССР някога е имал. От първия мандат на президента Владимир Путин руските военни отново обърнаха внимание на изоставените от Съветската армия военновъздушни, радарни бази и гарнизони на отдалечените арктически острови. Освен възстановяването им, армията създава нови обекти в опит да покрие площ от около 1,3 млн. кв. км. Военното министерство редовно публикува снимки и видеоклипове на учения в региона, като наскорошни маневри включиха дори кучешки и еленски впрягове. Военният министър Сергей Шойгу инспектира 6 обекта, някои от които трябва да бъдат готови до края на 2017 г.

Същевременно Русия строи три атомни ледоразбивача, включително “Арктика”, който ще е най-големият в света и чиято стойност възлиза на близо $1,36 млрд. Той е проектиран да преминава през лед дебелина 3 м – по-широки пластове се срещат само в крайните северни райони – като плавателният съд ще прокарва морски път с ширина 50 метра. Надеждата на Москва е развитие на Северния морски маршрут от Мурманск през Беринговия проток покрай Аляска, който значително ще съкрати времето за транспортиране на стоки от Азия до Европа. В двете посоки се планира износ на втечнен газ от Ямал, като в Южна Корея вече са поръчани танкери, които да преминават през 2 м лед.