Русия укрепва Южния военен окръг в отговор на увеличаването на присъствието на НАТО

През последните Русия е сформирала в Южен военен окръг 13 дивизии и бригади и 22 полка. Това съобщи пред журналисти руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

„Започвайки от 2013 г. в Южен военен окръг (ЮВО) са проведени над 200 организационно-щатни мероприятия, насочени към повишаването на бойните възможности на войските“, каза той на заседание на колегията на военното ведомство.

„Сформирани са четири дивизии, девет бригади и 22 полка. В това число са създадени и две ракетни бригади, въоръжени с комплекси „Искандер-М“, което позволи да се увеличат възможностите за огнево поражение на вероятния противник“, уточни министърът.

Шойгу припомни, че броят на наемните войници се е увеличило почти двойно. ЮВО е получил над 4 хил. нови и модернизирани образци на въоръжение и военна техника, включително брегови ракетни комплекси „Бастион“ и „Бал“, както и подводници и кораби, въоръжени с ракети „Калибър“. Самодостатъчна групировка се е появила и на Кримския полуостров, отбеляза министърът.

По думите му, това усилване на войските е предизвикано от изострянето на военно-политическата обстановка в югозападно стратегическо направление.

„Това е свързано с увеличаването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа, ситуацията в Украйна и дейността на международните терористични групировки, в това число и в Северен Кавказ“, каза Шойгу, като подчерта, че в такива условия Русия е принудена да „приеме адекватни мерки“.