Русия удвоява въоръжените сили на Нова земя до 2020 г.

Русия възнамерява да удвои своите въоръжени сили на архипелага Нова земя в района на Арктика до 2020 година, обяви руски военен източник, цитиран от РИА „Новости“.

Руските военновъздушни сили разполагат с бази, намиращи се в южната част на Нова земя. Там са използвани два полигона за изпитание на ядрени оръжия по време на Студената война.

В последните години Арктика се превръща във всеки по-голяма геополитическа арена, тъй като районът е богат на петрол, газ и питейна вода. С глобалното затопляне той може да се превърне в търговски път между Европа и Азия.

Днес е в ход увеличаване на военното присъствие и оборудването на Нова земя и според нашите планове броят на войниците ще бъде удвоен до 2020 година, поясни руският военен източник.

Москва изгражда 10 радарни станции, 10 станции за спасителни операции, 13 летища и 16 пристанища по крайбрежието на Арктика, за да установи военно превъзходство в региона, отбелязва Business Insider.

През 2013 година Москва обяви стратегически план за развитие на руската територия в Артика до 2020 година. Миналата година руският президент Владимир Путин подписа нова военна доктрина, планираща изграждане на мрежа от бази в региона, за да се увеличи граничната отбрана, която е под командването на наскоро създаденото Обединено северно стратегическо командване.

САЩ закъсняват в развитието си в Арктика в сравнение с Русия.

Ние дори не сме в същата лига с Русия в момента. Ние не играем тази игра като цяло, заяви командващият американската Брегова охрана адмирал Пол Зукунфт пред Newsweek.

http://news.ibox.bg/