Русия ударно ще строи училища

6.6 млн. нови места за ученици планира Министерството на образованието.

Русия ще открие 6.6 милиона нови места за ученици в страната. Това предвижда новата програма на образователното министерство, съобщиха от пресслужбата на ведомството. В посланието си към Федералното събрание миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви, че по негова поръка правителството е изготвило план за действие по осигуряване на нови места за учениците. За плана говори още през октомври премиерът Дмитрий Медведев. Програмата ще се осъществи на два етапа в периода от 2016 до 2025 г. Тя предвижда ремонт и обновление на съществуващите сгради и изграждане на нови училищни здания. Програмата ще се финансира от федералния бюджет.

На първо време – от догодина до 2020 г., ще бъде премахната третата смяна на обучение в руските училища и всички ученици от 1-ви до 4-ти клас, както и гимназистите в 10-12 клас ще преминат на обучение само в една смяна. Във втория етап на програмата – 2021-2025 г., на една смяна на обучение ще преминат учениците от 5-и до 9-и клас, като се предвижда окончателно извеждане на децата от амортизирани сгради преместването им в нови училища.

Новите здания ще се изграждат по типови проекти, които съответстват на съвременните изисквания и позволяват помещенията да се трансформират за използване по различни предмети и видове обучение, съобщи РИА Новости, като се позовава на Министерството на образованието. В тях се предвижда да има модули за начален и среден курс, спортни зали, столови, арт модули, административни модули. Вече са внесени за разглеждане и одобрение проектите за изграждане на нови 16 училищни сгради с от 30 до 1224 места за ученици. До края на годината нормативно-техническият съвет към руското Министерство на строителството ще разгледа още 50 проекта от 23 региона.

Министърът на образованието и науката Дмитрий Ливанов подчертава, че е нужно изискванията към новите сгради да се стандартизират и да отговорят на нуждите на училищното оборудване и техника. Не става дума да даваме предписания за един производител, става дума за изисквания, свързани с еднообразието на образователното пространство, каза той.

 

Източник: segabg.com.