Русия тества революционен клас безпилотна подводница

Русия проведе тестове на революционен клас безпилотна подводница, която може да носи на борда си ядрени оръжия, съобщава freebeacon.com, цитирани от факти.бг. Американското изданието цитира свои източници от Пентагона, според които корабът представлява „голяма стратегическа заплаха за САЩ и техните пристанища“.

Американските разузнавателни агенции разбират за теста на безпилотното превозно средство, с кодово име „Kanyon“, още от деня на спускането на вода на кораба – клас „Саров“ на ноември 27, твърдят запознати с докладите на Пентагона.

За момента няма подробности за местоположението или за резултатите от тестовете. Говорителят на Пентагона – капитан Джеф Дейвис отказа да коментира информацията. „Ние следим отблизо руските подводни военни разработки, но няма да коментираме специално никоя от тях“, каза Дейвис.

Разработване на новата безпилотна подводница беше разкрита първо от Washington Free Beacon още през септември 2015 г. Информацията получи своето потвърждение от руската армия само два месеца по-късно. Официални лица от Москва заявиха, че тайната програма е погрешно тълкувана от Вашингтон.

Американските разузнавателни агенции оценяват „Kanyon“ като: „таен подводен безпилотен кораб, който ще бъде оборудван с ядрени бойни глави, чиято ударна сила се измерва в милиони тонове динамит.

Оръжието вероятно ще може да се използва срещу американски пристанища и бази, включително и тези, използвани от подводниците, въоръжени с балистични ракети. Конкретни цели са двете бази с ядрени ракетни подводници в Kings Bay, щата Джорджия, северно от границата с Флорида, и Puget Sound в щата Вашингтон.

Възходящото развитие на ядрените оръжия на Русия през последните години разтревожи сериозно американските военни лидери.

error: Съдържанието ни е авторско!