Русия с повишен рейтинг за конкурентоспособност

Световният икономически форум (СИФ) в сряда публикува в Женева новия рейтинг на конкурентоспособността, в който влизат 138 държави, пише „Российская газета“. Съгласно доклада, Русия е подобрила положението си в списъка с два пункта и сега заема 43 място. Както съобщиха от щаб-квартирата на СИФ, Русия в настоящия момент заема „най-високото място за десет години, в течение на които прилагаме настоящата методология“.

Отбелязва се, че независимо от рецесията през изминалата година, Русия „остава достатъчно стабилна от гледна точка на нейната конкурентоспособност“. Отчасти това е резултат от укрепването на основните показатели, като например „качеството и количеството на образование и способност за иновации, наред с подобряването на вътрешната бизнес среда, посочиха от щаб-квартирата на СИФ.

Русия се намира в рейтинга между Панама и Италия. От страните в ЕС тя изпреварва също Португалия, Латвия, България, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватия и Гърция. Украйна заема 85-то място. От страните в БРИКС на най-високо място се намира Китай -28, Индия е на 39, Южна Африка на 47, а Бразилия на 81. В лидерската тройка няма промени през тази година: това са Швейцария, Сингапур и САЩ.