В Русия създадоха авиационен двигател за полети в близкия космос

Комбиниран двигател, с помощта на който самолетите ще могат да изпълняват полети и в атмосферата, и в близкия космос, е създаден в Русия и ще бъде представен на форума „Армия-2016“. Това съобщи пред журналисти командващият Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) Сергей Каракаев, предаде ТАСС.

„Във филиала на Военната академия на РВСН „Пьотр Великий“ е разработен двигател за перспективен въздушно-космически самолет. Това ноу-хау позволи да се реши задачата за създаването на комбинирана силова система на летателен апарат за преминаване на двигателя от въздушен режим на работа при полет в атмосферата към ракетен – в космическото пространство“, каза Каракаев.

Действащият модел на този двигател ще бъде представен на международното изложение „Армия-2016 г.“, което ще се проведе в началото на септември в гр. Кубинка под егидата на министерството на отбраната на РФ, разказа командващият РВСН. По думите му, моделът на двигателя вече е преминал огневите изпитания и „работоспособността на агрегата е доказана“.

Тази пролет руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обяви, че руските самолетостроители са започнали разработката на боен самолет от шесто поколение.

Както съобщи по-рано в интервю за ТАСС първият зам.-генерален директор на концерта „Радиоелектронни технологии“, една от главните технически особеност на тази самолети ще бъде възможността да излизат в близкия космос и да изпълняват там управляем полет с свръхзвукова скорост.

Планира се опитният образец да извърши първия си полет до 2025 г.