Русия създава робот, който може да бъде член на екипаж в Космоса

Започна работа по създаване на аватар (дистанционно управляем робот), който в бъдеще може да стане член на екипажа на руската орбитална станция, съобщи вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин, предаде РИА „Новости“, цитирана от „Руски дневник“.

„Едно от предназначенията на бойните роботи е не само бойното поле, но преди всичко космоса – каза Рогозин. – Направено е задание за работа по създаването на аватар, който ще бъде един от членовете на бъдещата руска орбитална станция.“

Рогозин поясни, че подобна разработка ще може да излиза в открития космос без скафандър и под контрола на оператор-космонавт, намиращ се на защитено място на борда на космическия кораб.

„Като цяло, ние смятаме, че човекоподобни роботи с техническо зрение и с изкуствен интелект, това не е приказка, а нещото, към което всъщност се движим планово, в интерес на създаването не само на оръжие, способно да защити Русия, но и гражданска технология, която ще ни позволи да станем велика страна не само като физическа сила, но и като уникален интелект“, поясни руският вицепремиер.

Рогозин отбеляза, че едното движещо начало на човешкия прогрес е мързелът, а другото – завистта. „От мързел е създадено колелото, защото човекът го мързяло да ходи, от леност са създадени машините, всевъзможните лифтове и т.н. – иронично добави той. – Но на нас ни омръзна да завиждаме на водещите американски лаборатории в университетските центрове, които правят уникална робототехника.“

Вицепремиерът на Русия подчерта, че ако в момента руските отбранители правят най-добрата бойна авиация в света, то ще могат да направят и робот с гражданско предназначение.

Фондът за модерни изследвания демонстрира два от прототипите. Единият – технологичен макет на торс върху антропоморфна платформа, предназначен за деликатни манипулации в копиращ, супер визьорен и автономен режим на управление. Дистанционното управление на платформата се осъществява от костюм, съчетаващ тънката моторика на шията, плещите, китките и пръстите на ръцете. При това се създава ефект на присъствие на оператора на мястото на действието. Този макет беше включен в демонстрация по управление на автомобил.

Другата разработка представлява антропоморфна платформа, предназначена за обработка на системи за динамично равновесие, динамична стъпка и сложни манипулации. Платформата се управлява едновременно от оператор и автоматични програми. Такава платформа при падане възстановява вертикалното си положение без участието на оператора. Нейната целева функция е свързана с деликатни движения с инструменти върху различни предмети и транспортни средства. Показаният образец, с помощта на оператора, демонстрира работата на заварчик.