Русия създава невидим подводен флот

Русия създава невидими подводници, които ще имат покритие, значително подобряващо тяхната маскировка спрямо противниковите сонари. Тук е моментът да отбележим, че новата технология няма аналог в света, съобщи вестник „Известия“. Новият материал ще превърне руските подводници в невидими. В него ще бъдат вградени активни датчици и пиезополимерни пластини, неутрализиращи сигналите на соларите.

Шумът и видимостта на руските ракетни подводници от четвърто поколение („Ясен“ и „Борей“) ще бъде намален на 3 пъти, което значително ще понижи степента на видимост. Активното покритие, съдържащо електроника, ще определя честотата, на която работят радиолокаторите на противниковите субмарини, и ще изпраща собствен сигнал към тях със същата честота.

Планира се, проектът да бъде напълно завършен в рамките на три години, като първите образци, би трябвало да се появят през 2016 година. За разработването на новата технологична противохидролокационна система,  „Минпромоторг“ е готов да отдели 200 милиона рубли. .