Русия създава втора военноморска база в Черно море

Русия планира да разшири Черноморския флот до 2020 година и да попълни флота с 80 нови бойни кораба, като ще създаде втора военноморска база за флота си до град Новоросийск до 2016 година. Това съобщи командирът на флота вицеадмирал Александър Витко, цитиран от Интерфакс.

По време на посещението на руския президент Владимир Путин в пристанищния град, Витко подчерта, че втората база в Черно море е необходима като допълнение на основната база в Крим.

„80 бойни кораба и други плавателни съда се очаква да пристигнат в Новоросийск преди 2020 година. Черноморският флот ще има 206 кораба до 2020 година“, обърна се Витко към Путин.

Кораби на НАТО имат постоянно присъствие в Черно море и организацията планира да създаде военноморска база в акваторията, добави шефът на Черноморския флот. Алиансът често провежда военноморски учения в района.

Източник на НАТО заяви, че не е запознат с никакви планове за нова военноморска база в региона, но добави, че съюзникът България има база в Черно море, която може да бъде използвана от кораби на Алианса. Румъния и Турция също могат да предоставят пристанищата си за натовски кораби.

До 2020 г. Путин планира да изхарчи 545 милиарда долара за обновяване на руската армия.