Русия строи два нови газопровода до Германия

Русия строи два нови газопровода до Германия

Публикувано от:

Русия планира да изгради два нови газопровода до Германия. Както и при “Северен поток”, синьото гориво ще се транспортира по дъното на Балтийско море. Инвестиционното намерение беше обявено вчера  от руския гигант “Газпром”, съобщава агенция “Sputnik”.

Според разпространената от руския гигант информация газопроводите ще се състоят от по две тръби всеки, а общият им капацитет ще бъде 55 млрд. куб. метра природен газ годишно, пише inews.bg

“Газпром” обаче няма да осъществява инвестицията самостоятелно. Партньори по двата нови проекта на руската компания ще бъдат германската E.ON,австрийската OMV, с която руснаците си партнираха и по “Южен поток”, както и английско-холандската Shell. За целта дори вече е бил подписан меморандум между цитираните компании.

Ако проектът наистина бъде реализиран, това означава, че Западна Европа ще се сдобие с още възможности да си доставя руски газ. В същото време обаче тя се изказва против проекти на “Газпром”, свързани с алтернативни маршрути за Източна Европа, какъвто беше спреният “Южен поток”.

“Меморандумът удостоверява намерението на четирите страни да изпълнят проект за изграждането на два двойни газопровода от бреговете на Русия до германското крайбрежие през Балтийско море. Капацитетът на новите тръби ще бъде общо 55 млрд. кубика на година”, се казва в изявлението на “Газпром”.