Русия: Стигаме до извода, че в Белия дом защитават „Ислямска държава“!

Руската страна започва да стига до заключението, че действията на Белия дом са насочени към защита на бунтовниците от терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД), заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова, цитирана от Газета.ru в неделя (18 септември).

„Сега, след днешните атаки срещу сирийската армия, стигаме до наистина ужасното за света заключение: Белият дом защитава ИД“, каза тя.

По-рано беше съобщено, че САЩ признават за въздушния удар на коалицията по сирийските правителствени сили.

След атаките снощи Москва свика извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Захарова съобщи, че постоянният представител на Русия при ООН има поръчение за спешно свикване на заседание на Съвета за сигурност по този въпрос.

„Изискваме от Вашингтон обяснения, пълни и детайлни. Тези обяснения трябва да бъдат предоставени на Съвета за сигурност на ООН“, допълни тя.

Междувременно сирийската армия предприе настъпление, за да си върне изгубените вчера позиции, превзети от ДАЕШ („Ислямска държава”), в Дейр ез Зор, след като водената от САЩ коалиция извърши въздушни удари. Това заяви военен източник от сирийските въоръжени сили, цитиран от „Франс прес”.

„Сирийската армия премина от отбрана в настъпление. След американските въздушни удари тя се беше изтеглила от няколко позиции, а след това премина в атака”, изтъкна източникът.

Според друг военен източник при летището на Дейр ез Зор армията си е върнала повечето позиции на връх Тхурда с руско-сирийска въздушна подкрепа. Бойната авиация на двете страни е бомбардирала района около летището, както и контролирани от джихадистите квартали и пътя, който свързва Дейр ез Зор с Маядни на юг.

Връх Тхурда е стратегически, защото се извисява над военното летище, контролирано от правителствените войски, и ако ДАЕШ поеме контрол над върха, артилерията й ще застраши излитащите самолети.

Сирийският център за наблюдение на човешките права информира, че боевете все още продължават. Обстрелват се позиции на ДАЕШ. 30 терористи са убити.

Почти цялата провинция е под контрола на групировката.

Източник: Нюз БГ, Руски дневник