Русия стартира своя собствена рейтингова агенция

Русия даде официален старт на своя собствена рейтингова агенция, с която да уравновеси влиянието на западните агенции, които наложиха все по-песимистична линия за руската икономика, предадоха руски медии.

„След завършване на държавната регистрация за правен субект, Аналитичната кредитна рейтингова агенция (АКРА) започна своята оперативна дейност“, се казва в официално изявление на Руската централна банка. Проектът е един от много опити на страната да отговори на доминацията на трите големи кредитни агенции – Standard & Poor’s, Moody’s и Fitch.

За председател на АКРА е избран Карл Йохансон, който в продължение на 20 години е част от одитната фирма EY. Изпълнителен директор е Екатерина Трофимова – бившият втори човек в руската „Газпромбанк“.

По-рано централната банка на Русия заяви, че страната има нужда от своя собствена агенция, която да е „устойчива на геополитически риск“. Москва разкритикува решението на S&P и Moody’s да намалят кредитния рейтинг на Русия по дълга до ниво „боклук“, определяйки го като политизирано.