Русия спира доставките на въглища за Украйна

Киев е в голяма степен зависим от вноса на въглища от Русия, за да поддържа през предстоящата зима електрозахранването.

Украйна вече не получава въглищни доставки от Русия. Говорител на украинското министерство на енергетиката заяви късно в понеделник, че двете енергийни компании DTEK и Tsentrenergo са престанали да получават въглища, предава Ройтерс.

Мярката е сериозен удар за Украйна. Страната е зависима в голяма степен от вноса на въглища от Русия, за да поддържа през предстоящата зима електрозахранването.

В момента Украйна изпитва недостиг на антрацитни и полуантрацитни въглища заради военните операции в Донбас, където се намират въгледобивните мини.

Малко преди началото на зимата запасите от въглища са достигнали критично състояние.

За да задоволява нуждите си от електроенергия, Украйна трябва да внася около 1 милиона тона въглища. Държавата има договор за доставки с Южна Африка, но по-рано този месец доставчикът й прекъсна пратките, като посочената причина беше „политическа нестабилност“.

Русия вече преустанови временно износа си на газ за Украйна заради спор за заплащането и обяви, че в бъдеще ще доставя суровината само срещу предварително заплащане.

Преди няколко седмици обаче Киев, Москва и Европейският съюз се споразумяха за осигуряване на зимните доставки за Украйна. Споразумението предвижда до края на годината Киев да плати голяма част от задълженията си на Москва, а „Газпром“ да осигури справедлива цена за новите доставки. Дни по-късно Украйна изплати на руския газов гигант „Газпром“ 1,45 млрд. долара от дълга си, каквото беше първото условие за подновяване на прекъснатите през юни доставки на руски газ за страната.

Стана ясно, че руската газова компания „Газпром“ се е разплатила с „Нафтогаз Украйна“ за транзита на природен газ през територията на Украйна през септември.