Русия: Сноудън може да остане още няколко години

Русия: Сноудън може да остане още няколко години

Публикувано от:

Най-известният разобличител на вредните практики на американското разузнаване Едуард Сноудън може да остане още няколко години в Русия.

Това потвърди говорителят на външното министерство на Федерацията Мария Захарова. Тя коментира изявлението на бившия зам.-шеф на ЦРУ Майкъл Морел, който заяви, че Русия би могла „да направи подарък” на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп като предаде Сноудън на САЩ.

Според Захарова предложението на Морел по своята същност е „идеология на предателството”. „Сега всички разбират, че за вашата служба е в реда на нещата да се поднасят подаръци под вида на хора и да се предават тези, които търсят защита”, написа Мария Захарова във Facebook.

“Най-забавното е, че бившият заместник-директор на ЦРУ не знае, че току-що бе удължен срокът на правото на Сноудън да живее в Русия с още няколко години”, отбеляза официалната представителка на руското МВнР.

Петиция, изпратена на президента на Съединените американски щати Барак Обама с молба да помилва бившия сътрудник на специалните служби на САЩ Едуард Сноудън, в петък събра подписите на над един милион души от целия свят, пише руското издание „Известия“.

Петицията е инициирана от организациите Американски съюз за защита на гражданските свободи, „Международна амнистия” и Human Rights Watch.

„Знаем, че в последните дни на Вашето управление към Вас идват голямо количество молби, но се надяваме, че Вие ще признаете важността на необходимостта да отделите внимание на неговата съдба”, гласи част от текста на петицията.