Русия се прощава с класика на съвременната руска литература Валентин Распутин

В главния храм на Русия – храмът „Христос Спасител” в Москва хиляди хора се прощават с великия руски писател Валентин Распутин. Той се превърна в класик приживе, а неговите произведения станаха задължителна част от образователната програма. С твореца общуваха и руският пезидент Владимир Путин, и патриарх Кирил.

Валентин Распутин се почувствал зле на 12 март. Той бил откаран в болница в тежко състояние, а по-късно изпаднал в кома, от която така и не излязъл. На 14 март, буквално няколко часа преди да навърши 78 години, писателят издъхнал.

Распутин е роден на 15 март 1937 г. в с. Уст- Уда в Иркутска област. След като завършил училище, той постъпил в историко-филологическия факултет на Иркутския университет, като паралелно с това работел в младежкия вестник като извънщатен кореспондент. След завършване на университета той продължил да работи за вестници в Иркутск и Красноярск.

Първият разказ на Распутин „Забравих да питам Льошка…” е публикуван през 1961 г. Своите най-добри произведения като „Уроци по френски”, „Живей и помни”, „Сбогуване с Матьора”, „Век живей-век обичай”, „Пожар” Распутин е написал в периода 1970-1980 г.

Шест от произведенията на писателя са били екранизирани. В последните си години Распутин се занимавал основно с публицистика. През 2004 г. излязла и последната му книга „Дъщеря на Иван, майка на Иван”.

В началото на „перестройката” писателят се включил в обществено-политическата борба. Заемайки твърда и последователна антилиберална позиция, Распутин бил против реформите.

„На вас са ви необходими велики сътресения, а на нас ни трябва велика Русия”, цитира той руския премиер от началото на века Пьотр Столипин в изказването си на I Конгрес на народните депутати на СССР.

През 2012 г., като член на Патриашеския съвет по културата Распутин не останал настрана от инцидента с групата Pussy Riot. Писателят се изказа в подкрепа на наказателното преследване на участниците в „пънк-молебена” в храма „Христос Спасител”, като публикува изявление от културните дейци „Съвестта не ни позволява да мълчим”.

„Ние сме убедени в това, че разследваните екстремистки, извършили съзнателно поругаване над православната вяра, православната светиня и чувствата на вярващите, трябва да понесат съответното наказание за действията си”, се казваше в писмото.

В роднината  на писателя в Иркутска област от 16 март е обявен траур.

Руският президент Владимир Путин в храма „Христос Спасител” днес се прости с Валентин Распутин.

Държавният глава положи цветя на гроба на писателя и изрази съболезнованията си към близките му.

По думите на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков, Путин преживява с голяма болка смъртта на писателя, тъй като добре се познавал с него. „Президентът е почитател на творческия талант на Валентин Распутин и винаги ще помни дълбоките продължителни беседи с него”, отбеляза Песков.

Преди две години, връчвайки на писателя държавната награда за достижения в областта на хуманитарната дейност, Путин подчерта, че „романите и повестите на Валентин Григориевич Распутин са истинско откровение за характера на руския народ”. „В своето творчество той винаги са издига до мирогледни върхове, връща истинния смисъл на понятията като Родина, памет, съвест, милосърдие и патриотизъм” , каза Путин, като добави, че съдбите на героите на Распутин поразяват.

Предстоятелят на Руската православна църква патриарх Кирил, който утре ще извърши опелото на Валентин Распутин, е приел новината за кончината му с огромна скръб.

„Починалият принадлежеше към тези наши известни съвременници, които още приживе се смятаха за класици, с чиито книги е израснало не едно поколение читатели. Творчеството на Валентин Григориевич е пропито с горещата любов към Русия и нейния народ. Той бе истински художник на словото, дълбоко чувстващ самобитната красота и сила на руския национален дух”, се казва в посланието на предстоятеля на  руската православна църква, разпространено от патриашеската пресслужба.

По думите на патриарх Кирил, писателят е посветил живота си на това да служи на истината, която е открил в православната църква. „През последните години Господ постави пред починалия тежки изпитания, свързани със загубата на близки, както и със сериозен недъг. Но всичко това той се опитваше да понесе храбро, с истинско християнско търпение и смирение, запазвайки вярата си в Божието провидение”, подчерта патриархът.

Той отбеляза също, че е приел новината за кончината на писателя „с чувство на дълбока скръб”, тъй като ги свързвали „лични добри отношения”.

„Отиде си Валентин Распутин, големият руски писател, неравнодушният човек и истински патриот. Много от нас израснаха с книгите на Валентин Григориевич. Благодарение на тях ние се научихме на доброта и справедливост, на състрадание и истинска любов към родната земя”, пише в телеграмата на министъра на културата на РФ Владимир Медински, цитирана от пресслужбата на ведомството.

Според Медински, творчеството на Распутин ни помага да разберем и обикнем родината по начина, по който обичаме своите най-близки и скъпи хора.

„Кончината на Валентин Распутин е голяма загуба за цялата руска култура. Поднасям своите най-дълбоки и искрени съболезнования на роднините и близките на Валентин Григориевич. Скърбя заедно с вас. Вечна и светла памет!”, пише още министърът на културата на РФ.

Губернаторът на Иркутска област Сергей Ерощенко, който обяви траур в региона във връзка със смъртта на писателя, отбеляза, че „това е огромна загуба, както за цялата страна, така и за света”.

„Валентин Григориевич бе човек с висока гражданска позиция и отговорност, вълнуваха го въпросите за запазването на духовността и цялостността на Русия. Ние изгубихме велик човек. Неговата уникалност се състоеше в небивалата лекота, умението да види и философски да възприеме ежедневните неща. Неговите любими думи – трябва да имаме съвест, която не ни дава възможност да отстъпим”, подчерта губернаторът.

Погребението ще се състои на 19 март в Знаменски манастир в Иркутск. Валентин Распутин в завещанието си е поискал да бъде погребан до дъщеря си Мария, загинала през 2006 г. в автомобилна катастрофа.