Русия се прощава със загиналия в Сирия руски пилот

Церемонията по прощаването с Героя на Русия, командира на сваления в Сирия бомбардировач Су-24 подполковник Олег Пешков, започна в храма „Рождество Христово“ в руския град Липецк, предаде ТАСС.

След опелото в храма ще могат да се простят с пилота и гражданите. „Гражданската панихида ще бъде от 11.00 до 13.00 ч. в областния Център на културата и народното творчество“, съобщиха от пресслужбата на градската администрация.

Във вторник главнокомандващият на Въздушно-космическите сили на Русия Виктор Бондарев предаде на съпругата на пилота връчената му посмъртно Звезда „Герой на Русия.

Жителите на родния град на Олег Пешков обсъждат издигането на негов паметник на централния площад на града, както и кръщаването на улица на неговото име.

Олег Пешков загина на 24 ноември в резултат на обстрел от земята, след като самолетът му Су-24 бе свален от турски изтребители F-16. С указ на руския президент посмъртно му бе присъдено званието Герой на Русия за героизма, мъжеството и храбростта, проявени при изпълнение на военния му дълг.