Русия се подготвя за краха на долара и еврото

Русия рязко активира закупуването на злато на световния пазар. За последните пет месеца Руската Федерация значително увеличи златния си резерв, пише японското списание NIKKEI, позовавайки се на данни на Международния валутен фонд.

По данни на фонда, в края на август общият обем на златните резерви на Русия е 1112,5 тона, което е повече със 77 тона в сравнение с януари. Русия изпревари Китай (1054 тона) и Швейцария (1040 тона). При това, част от благородния метал в златните резерви на страната се увеличи от 8,3% на 9,8%.3

Днес Русия отстъпва само на САЩ (8100 тона), Германия (3300 тона), Италия (2450 тона) и Франция (2435 тона).
Според немското списание Die Welt, Русия се занимава сериозно с изкупуването на злато от началото на кризата през 2008 година. При това не афишира тези си действия.
Как се обяснява това стремително увеличение на златните резерви на Русия?
В предишните си исторически периоди Русия винаги е трупала големи запаси от злато в навечерието на големи войни, пише „Утро.ру”.

Но днес трудно се вярва, че Русия е решила да воюва с някого. По-скоро става дума за противопоставяне, но не от военен характер, а от икономически и/или геополитически. Това се потвърждава най-малкото с това, че пикът на изкупуване на злато от Русия е именно през последните няколко месеца, които са известни с рязко нарастване на напрежението, свързано с украинските събития и предизвиканите заради тях антируски санкции от страна на Запада.

От друга страна, в големи количества златото е неликвидно и използването му в качество на застраховка в условията на санкции и ембарго е нецелесъобразно. Продажба на повече или по-малко забележим обем на благородния метал от държавата, веднага се отразява на пазара и води до по-ниски цени. По този начин, ако по отношение на външни ограничения в изчисленията, страната трябва да прибягва към разплащане със злато, то неговата стойност започва доста бързо да се понижава. При такава ситуация положението може да доведе до това, че стойността на златото при продажба да се окаже под цената, на която е било закупено, което води до директни загуби.

Нещо повече, Русия започна активно закупуване на злато преди началото на украинската криза. Събитията в Украйна и западните санкции са засилили този процес. Всичко това навежда на мисълта, че основните причини за „преминаване към златото” се коренят в нещо много по-дълбоко и по-различно.

Струва си да напомним, че златният международен резерв на Русия е 70% и е в долари и евро. Следователно, увеличаването на златото в общия обем на резервите в Националната Банката на Русия, се съкращава част от американския долар и еврото. През последните години същото прави и Китай, който е с големи златни запаси.
Действията на тези две мощни държави може да се обяснят само с недоверие към американската валута. Понижаването на долара позволява намаляването на зависимостта на собствени икономики от негативните събития в икономиките на западните страни и най-вече на САЩ. Вече не една година различни държави са разтревожени от дълговите проблеми на САЩ, а също от тяхната икономика и политика. Сигурно е едно, че златото няма да е излишно в случай на някакви глобални сътресения.

„Колкото повече злато има в страната, толкова по-независима е тя в случай на катаклизми, засягащи долара, еврото, британската лира или която и да е резервна валута“, обясни преди време депутатът от управляващата партия „Единна Русия“ Евгений Фьодоров. Москва от доста време се опитва да намали и зависимостта си от американския долар. Златото е относително сигурна инвестиция във времената на финансова нестабилност на световните пазари, коментират експерти.