Русия разширява правото на самозащита

Необходимостта от подобряване на борбата с престъпността отново се превърна в обект на дискусии в руския парламент. По-точно става дума за разширяването на правата на руските граждани за използване на оръжие при самозащита. Законопроектът е разработен от депутата от ЛДПР Игор Лебедев, съобщават „Известия”.

Според вице-говорителя на Държавната дума, той е твърдо решен този законопроект да бъде приет. Съвсем скоро документът ще бъде внесен за разглеждане в парламента.

„Това е важно да бъде разбрано. Спомнете си случая, когато момиче в метрото, защитавайки се от престъпници, използва оръжие и получи по-тежко наказание, отколкото самите бандити. Това е недопустимо. Затова, би било редно да бъде внедрена в руското законодателство концепцията „Моят дом – моята крепост”, смята Лебедев.

Ако гражданинът защитава семейството си или самия себе си в собствения си дом и използва оръжие срещу нарушителя на закона, нахлул в частната му собственост, това не трябва да подлежи на наказание.

Припомняме, че миналата година със същата инициатива излезе и представителят на правителството във висшите съдебни инстанции Михаил Барщевски, но тя не бе приета. Подобен законопроект бе изготвен и от депутатът от Държавната дума и члена на комитета по отбрана Алексей Журавльов, който също не успя да го въведе в парламента.

На 22 септември в Белгородска област фермер застреля с пушката си двама престъпници, които искаха да му откраднат селскостопанската техника. Бандитите са посегнали на Никуленко В., в резултат от което при самоотбрана той ги  застрелял.

Срещу фермера е образувано наказателно дело по обвинение в превишаване на правата за самоотбрана, като трябва да отбележим, че самият Никуленко е бил приет в болница с черепно-мозъчна травма.