Русия разработи оръжие, способно да деактивира дрони и бойни глави

Русия е разработила оръжие със супервисока честота, способно да деактивира безпилотни летателни апарати и бойните глави на прецизни оръжия с диапазон на въздействието от 10 километра, като гарантира 360 градуса на периметъра на отбраната, съобщават руски медии, цитирани от news.bg

Предприятие, което е подразделение на руската държавна технологична корпорация „Ростех“, обяви за разработката на оръжието, което е предназначено за ракетни системи „Бук“.

Новоразработеното оборудване е в състояние да деактивира радиоелектрониката на безпилотните самолети и бойните глави на прецизни оръжия, според представител на корпорацията.

Новото оборудване, което неофициално е наричано микровълново оръжие, е било разработено за нуждите на руското военно министерство, като то ще бъде представено по време на закритата част на международното събитие „Army-2015″, организирано от руското военно министерство, „Роскосмос“ и „Ростех“, което ще се проведе в периода между 16 и 19 юни.

Представителят на „Ростех“ не е разкрил всички технически характеристики на оборудването, но споменал, че границите на въздействието на оборудването е десет километра, като отбранителният му периметър е 360 градуса.

„Новата система е оборудвана с генератор с висока мощност и рефлекторна антена, система за управление и контрол, както и преносна система, която се фиксира на шасито на системите „Бук“. Когато е монтирано на специалната платформа, микровълновото оръжие е в състояние да гарантира отбранителен периметър на 360 градуса“, коментирал представителят на „Ростех“.