Русия разработва уникална снайперска винтовка

Централният научно-изследователски институт за точно машиностроене (ЦНИИТОЧМАШ) разработва нова снайперска винтовка с уникални за руското малокалибрено оръжие технически характеристики, заяви генералният директор на предприятието Дмитрий Семизоров, предаде „Взгляд”.

„В момента разработваме снайперски комплекс с нови калибри, които досега не е имало в нашата държава. Първият калибър е 7,62×51 мм и втори 8,6×69 мм. Пет наши предприятия работят върху този проект, наречен «точност», като главната задача е да се изработи комплекс без аналог в света”, поясни Семизоров.

По думите му, специалистите в даден момент практически са завършили производството на експерименталните образци на новата снайперска винтовка.

„Планира се, през 2015 година да преминем през предварителни държавни изпитания, за да предложим новото оръжие на потенциалния клиент”, разказа още генералният директор.

Новото оръжие ще бъде предназначено за високопрофесионални стрелци, като максимален ефективен обхват на винтовката ще бъде километър и половина. Оръжието се разработва в интересите на руските специални подразделения, но при интерес от други силови ведомства, то ще може да бъде въведено и за тяхно ползване.