Русия разработва собствен Harley-Davidson

Русия разработва собствен Harley-Davidson

Публикувано от:

Предприятието “Поршень” (“Бутало”) от Волгоградска област, Русия, представи нов модел мотоциклет, разработен в рамките на програма за заместване на вноса, съобщава  lenta.ru. Опитният образец е сглобен изцяло от части “отечествено” производство в рамките на проекта “Русский мотоцикл” съвместно с рокерския клуб “Нощни вълци”.

По замисъл чопърът ще се оборудва с различни двигатели с мощност от 70 до 150 к.с. Прототипът на снимките е снабден със стар боксер, но от “Поршень” обещават да започнат изпитания с нов агрегат още през лятото. Главният конструктор Владимир Харченко е убеден, че мотоциклетът ще може да конкурира западните аналози по цена и качество. Серийната версия трябва да струва 250 000 рубли (около 4 650 евро).

Официалната премиера на чопъра, който ще носи името “Волк”, ще се състои през август на байкърско шоу в столицата на Крим Симферопол. Това няма да бъде първият руски мотор с това име. Преди време Ирбитският мотоциклетен завод произвеждаше чопъра “Урал-Волк”, но той така и не доби популярност сред руските рокери, макар да получи наградата “Бранд на годината” през 2000-та.

“Нощни вълци” е създаден в СССР през 1989 г. Президентът на рокерския клуб Александр Залдостанов, известен с прякора Хирурга, е личен приятел на президента Владимир Путин и един от лидерите на движението “Антимайдан”, което цели да не допусне “цветна революция” в Русия.