Русия разработва собствен Harley-Davidson

Предприятието „Поршень“ („Бутало“) от Волгоградска област, Русия, представи нов модел мотоциклет, разработен в рамките на програма за заместване на вноса, съобщава  lenta.ru. Опитният образец е сглобен изцяло от части „отечествено“ производство в рамките на проекта „Русский мотоцикл“ съвместно с рокерския клуб „Нощни вълци“.

По замисъл чопърът ще се оборудва с различни двигатели с мощност от 70 до 150 к.с. Прототипът на снимките е снабден със стар боксер, но от „Поршень“ обещават да започнат изпитания с нов агрегат още през лятото. Главният конструктор Владимир Харченко е убеден, че мотоциклетът ще може да конкурира западните аналози по цена и качество. Серийната версия трябва да струва 250 000 рубли (около 4 650 евро).

Официалната премиера на чопъра, който ще носи името „Волк“, ще се състои през август на байкърско шоу в столицата на Крим Симферопол. Това няма да бъде първият руски мотор с това име. Преди време Ирбитският мотоциклетен завод произвеждаше чопъра „Урал-Волк“, но той така и не доби популярност сред руските рокери, макар да получи наградата „Бранд на годината“ през 2000-та.

„Нощни вълци“ е създаден в СССР през 1989 г. Президентът на рокерския клуб Александр Залдостанов, известен с прякора Хирурга, е личен приятел на президента Владимир Путин и един от лидерите на движението „Антимайдан“, което цели да не допусне „цветна революция“ в Русия.