Русия разработва робот за бой в арктически условия

Руската „Обединена приборостроителна корпорация“ (ОПК) разработва универсална модулна роботизирана платформа с гъсенични вериги, предназначена за участие в сражения, за потушаване на пожари и за арктически експедиции.

Това бе оповестено от представител на ОПК.

„Платформата е проектирана изцяло от руски инженери, може да превозва два тона полезен товар, да се движи със скорост 40 км/ч, притежава оригинална система за управление и габарити, които позволяват да бъде използвана в градска среда“, съобщават от корпорацията.

На базата на платформата УРП-01Г се предвижда пускането на комплекси за разузнаване и нанасяне на удари, за охрана и патрулиране, за радиационно и химическо разузнаване, както и на техника за полицията и за арктически експедиции.

В момента УРП-01Г може да функционира в полуавтоматичен режим – в радиус 10 км от мястото на управлението му. В бъдеще платформата трябва да бъде снабдена със система за „техническо зрение“, която ще й позволи да идентифицира предмети и да се ориентира в пространството без помощта на оператор, а също да има изцяло автоматизирано управление с елементи на изкуствения интелект.

Русия смята да разшири военното си присъствие на Северния полюс в опит да защити претендираните от нея територии на северните ледове. От 2017 година е планирано базирането на изтребители МиГ-31 в изоставени съветски бази, които в момента се ремонтират.

Базирането на прехващачите обаче е само началото на по-мащабни планове на Кремъл. Русия вече започнал базирането на стратегическите бомбардировачи Туполев (Ту-95), които ще патрулират около пустинните ледове. „Екипажите на Туполев от арктическите авиобази в амурския регион утроиха летателните си часове тази година“, каза през юли полковник Александър Гордеев.

Източник: offnews.bg