Русия разработва нова технология за съхранение на природен газ

Руската академия на науките (РАН) разработва нова технология за съхранение на природен газ, съобщава ТАСС и инвестор.бг.  Поръчката е направена от „Газпром“ и заявките са, че тя ще позволи да бъдат създавани хранилища на произволни места, където е необходимо за нуждите на компанията.

Методът предполага използването на химически съединения, които абсорбират големи количества природен газ. Така в един кубичен метър от съединението ще могат да бъдат съхранени до 200 куб. метра газ, обясняват от Института по физическа химия и електрохимия към РАН.

Подобна технология би направила излишни подземните хранилища – незначителен обем химически съединения ще могат да съхраняват огромни количества природен газ.

Един от проблемите, които учените трябва да преодолеят, обаче е цената. Абсорбентите, които могат да бъдат създадени днес, са много ефективни, но и с много висока цена, което не е икономически изгодно. Целта на проекта е да бъде намерен начин за съхранение на газ, който е по-евтин от изграждането на газохранилище.

От РАН обясняват, че тяхната разработка е напълно нова и няма аналог в световен мащаб. Те работят по проект да увеличат свойствата на материали, като например порест нанографен, и да ги превърнат в абсорбенти.

Съхранението на природния газ е въпрос от ключово значение за транзитиращите страни на суровината. Газовите хранилища покриват дисбалансите в потреблението на газ през пиковите сезони. Газохранилищата осигуряват и нужните количества природен газ за потребителите при аварии и прекъсване на доставките.